I området får du ta del av vad en aktie är, olika aktie typer, hur det fungerar, hur du tjänar på det samt vart du handlar aktier.

Aktier

En aktie är en ägarandel i ett företag. När du köpt en aktie äger du den och blir en delägare i företaget som du köpte aktien hos. Företaget måste vara ett aktiebolag och vara börsnoterat på en börs för att du ska kunna handla aktier i företaget.

Varför säljer företag sina aktier?

Att sälja aktier är för företaget ett sätt att samla på sig kapital, för att finansiera verksamheten. Detta är ett sätt för bolagen att dra in pengar till verksamheten utan amortering eller ränta, som vid ett lån. Det du som aktieköpare får är att ta del av företagets eventuella vinst.  

Hur fungerar aktier?

När du köper en aktie har du köpt ett bevis på sitt delägarskap i företaget och blir registrerad i företagets aktiebok, som är ett register av alla aktieägare. Numera sker aktiehandeln på nätet och du får därmed ett elektroniskt bevis på ditt köp antingen via en bank eller en aktie handelsplattform.

Olika typer av aktier

Det finns flera olika aktier, bokstaverade i A, B, C aktier eller preferensaktier. Dessa bokstaverade aktier är stamaktier som delats ut tidigt av företaget vid deras uppstart. Aktierna handlas numera mellan person och företag och köps inte längre från självaste företaget. De olika aktierna motsvarar exempelvis skillnader i antal aktier på börsen eller hur mycket rösträtt du har i bolagsstämman. Det är företagen själva som beslutar om vad för rättigheter du har som delägare för varje aktie typ. I vanliga fall brukar A-aktien vara färre i antalet aktier på marknaden och har oftast tillgång till fler röster på bolagsstämman än B-aktien eller C-aktien.

Vilken aktietyp ska jag köpa?

Valet av aktietyp är en fråga som berör dig som delägare, vill du vara engagerad i företaget och dess verksamhet bör du ta en aktie som ger dig dem rättigheterna. Ofta brukar A-aktien motsvara detta. Ifall du vill pröva på aktier och spara pengar är B eller C-aktierna de mest optimala valen. Det ägs och finns oftast fler av B och C-aktier än A-aktier, därmed handlas de mer och ökar din chans till att köpa och sälja aktierna.    

hur fungerar preferensaktier?, se video.

 • Volvo A=Stamaktie
 • Volvo B=Stamaktie
 • Företagsnamn utan bokstav=preferensaktie

Vad kostar aktier?

Det är aktiens kurs som motsvarar kostnaden på en aktie, aktiekursen är det pris som köparen och säljaren av aktien kommer överens om för stunden. Alltså, att båda parterna är villiga att sälja eller köpa för samma pris. Exempelvis, om både säljare och köpare är villiga att sälja respektive köpa en aktie för 130 kronor kommer aktiekursen den stunden att vara 130 kronor.

En hög aktiekurs innebär inte ett högt värde. Ett företags aktie som säljs för 100 kr kan vara mer värt än ett företag som säljer sina aktier för 400 kr. För att veta hur värdet av ett företag är ska du ska ta hänsyn till antal aktier som finns tillgängliga på marknaden. Du får fram bolagsvärdet av företaget genom att multiplicera aktiekursen med antalet aktier tillgängliga på marknaden.

Aktiekurs i tabell

Aktiekurs i graf

Vad påverkar värdet på aktien?

Som mycket annat som säljs på marknaden påverkas en aktiekurs efter utbud och efterfrågan. Alltså, hur många som vill köpa kursen gentemot hur många som vill sälja. Ifall efterfrågan är stor det vill säga att många vill köpa, brukar aktiekursen gå upp. Ifall det finns ett stor utbud, alltså många som vill sälja brukar aktiekursen gå ner.

Vad som i sin tur påverkar utbud och efterfrågan av aktien kan vara flera olika faktorer, såsom företagets rykten, planer, resultat, marknaden eller bransch.

Hur tjänar du på aktier?

Varför många handlar med aktier har att göra med att tjäna pengar på sitt sparande istället för att låta pengarna ligga stilla på ens bankkonto. Många ser det som en sparmetod, fast med större avkastning gentemot ett sparkonto eller en fond som har en lägre risk. Med större risk kan din avkastning bli mycket större, men samtidigt finns det en risk att förlora din investering vid aktiehandel.

 1. Sälja aktier med vinst, det vill säga att du säljer aktien för ett högre pris än vad du köpte den för.
 2. Ifall företaget går i vinst kan du som delägare ta del av utdelningar. Hur mycket du får i utdelning beror på hur många aktier du har med tillgång till en utdelning samt hur mycket företaget ska betala ut till delägarna per aktie. Ifall en aktie ger utdelning eller inte kan du läsa om under varje aktie.

Hur handlar du aktier?

Du handlar aktier på börsen, detta gör du genom att först öppna ett aktie-fondkonto eller ett ISK-konto, vilket du kan göra hos din bank. Detta kan du även göra på handelsplattformar som fungerar som handelssamordnare som samlar köpare och säljare till en plats att göra aktieaffärer på. En av dessa är Avanza. Här kan du bli medlem gratis med BankID och börja experimentera med aktier, samt fördjupa din kunskap om aktier i Avanza akademi som du kan ta del av gratis. Om du inte redan har BankID får du veta hur du går tillväga genom att klicka här.

Köpordrar i realtid

 • Avkastning: Det du tjänar på din investering, din vinst.
 • Aktiebolag: En företagsform där ägarna inte har ett personligt ansvar för företagets skulder.
 • Börsnotering: En börsnotering innebär att aktierna i bolag blir tillgängliga för handel för allmänheten.
 • Börs: Fungerar som en auktionssajt där man kan sälja och köpa aktier.
 • Kapital: Företagets resurser i form av pengar, utrustning eller maskiner, i detta fall pengar.
 • Aktiebok: Ett register av antalet aktier och aktieägare i bolaget.
 • Aktie handelsplattform: En sida eller plattform där du kan köpa eller sälja aktier.
 • Preferensaktier: En aktie som ger aktieägaren rätt till utdelning före stamaktierna.
 • Stamaktier: Stamaktier, även bokstaverade med A, B eller C. Brukar fördelas ut när företaget startas.
 • Rösträtt: Ifall du äger en viss typ av aktie i företaget har du rätt att rösta på olika förslag som delägare på bolagsstämmorna.
 • Bolagsstämma: En årlig årsstämma för att ta beslut om verksamhetens framtid, som budget eller styrelse.
 • Kurs: Kursen är det pris som köparen och säljaren kommit överens om på marknaden.
 • Handelssamordnare: En affärsplats som samlar köpare och säljare till att göra aktieaffärer på.

Liknande områden

Deklaration
I området: får du ta del av vad deklaration innebär, vad du behöver veta om skatteåterbäring och kvarskatt samt hur du deklarera stegvis på olika sätt.
Till området
Fonder
I området: får du ta del av vad en fond är, olika fondtyper, hur fonder fungerar, hur man tjänar pengar på fonder, hur det beskattas samt vart och hur du handlar fonder.
Till området
Pension
I området: får du ta del av hur pension fungerar, olika delar av pensionen, vad du har rätt till och vad du bör tänka på.
Till området
Föregående
Nästa